Wat is chiropractie?

Osteopathie en chiropractie hebben een aantal overeenkomsten. Waar Osteopathie zich, naast het pariëtale systeem (wervelkolom en gewrichten), richt op het viscerale systeem (organen) en het craniosacrale systeem (schedel en heiligbeen). Richt de chiropractor zich op klachten die een oorsprong hebben in de wervelkolom, het zenuwstelsel of de spieren en gewrichten.

De osteopathische en chiropractische technieken worden waar nodig toegepast, afhankelijk van het beeld dat de hond laat zien en waar de oorzaak van de klachten in het lichaam te vinden is.

Wat doet een chiropractor precies

De Chiropractor staat bekend om manipulatietechnieken, of te wel in de volksmond ‘het kraken’. De technieken die op honden worden toegepast zijn afgeleid vanuit de humane chiropractie.

Het gewricht waar de blokkade zich bevind wordt zonder lange hefboom in de eindstand gebracht en via een snelle korte impuls los gemaakt. Hierbij is specifieke kennis van anatomie, neurologie en pathologie van de hond belangrijk. Bij twijfel wordt er niet gemanipuleerd en eventuele diagnostiek (röntgenopnames) worden vooraf bekeken.