Veelgestelde vragen

Hoe gaat een onderzoek en behandeling in zijn werk?

U wacht met uw hond in de wachtkamer totdat ik u kom halen. De hond mag dan los om de ruimte te verkennen en kan zo, op zijn of haar eigen tempo met mij kennis maken. We starten dan met een gesprek waar ik u enkele vragen stel om helder te krijgen wat ik voor u en uw hond kan betekenen.

Ondertussen observeer ik de hond en maak notities in het osteopathisch/chiropractisch dossier. Zodra ik zie dat de hond op het gemak is mag de hond op tafel. Dit is een hoog-laag tafel zodat de hond er makkelijk zelf op kan springen. Ook kleine hondjes. Mocht hij of zij dit niet willen dan vind ik het ook prima dat alle 4 de pootjes op de grond blijven en onderzoek en behandel ik de hond op de grond. Mijn uitgangspunt is dat alles op vrijwillige basis gaat, geen dwang.

Tijdens het onderzoek en behandeling vertel ik u wat en waarom ik iets doe en wat mijn bevindingen zijn. We maken dan samen een plan van aanpak. Zo nodig maak ik een rapportage naar de dierenarts of dierfysiotherapeut.

Mag ik als eigenaar erbij blijven?

Ja, dit is zelfs heel belangrijk. Voor de hond is het prettig als de eigenaar dichtbij blijft, zeker als de hond het spannend vindt zoekt hij of zij steun bij u. Voor mij is het ook prettig dat u er bent, bij sommige manuele technieken heb ik uw hulp nodig.

Waarom is de preventieve en regelmatige check ( 1 a 2 keer per jaar ) zo belangrijk?

Om gezondheid te garanderen is het nodig om de bewegelijkheid (mobiliteit) van gewrichten, organen en in principe alle weefsels in het hondenlichaam zo optimaal mogelijk te houden. ‘ Alles moet bewegen’ is een term die u mij wellicht vaker tijdens een consult hoort zeggen.

Blokkades en bewegingsbeperkingen kunnen zich opstapelen, door sport en spel, een botsing met een andere hond, springen, uitglijden over gladde vloeren etc. Door deze tijdig te signaleren en te behandelen kunt u voorkomen dat uw hond bijvoorbeeld pijnklachten of kreupelheid laat zien. Immers, een gewricht of weefsel dat niet goed kan bewegen kan pijnlijk zijn.

Tijdens deze preventieve check kunnen we ook tijdig signaleren of er inderdaad pijnklachten zijn, veroorzaakt door een blokkade of een structurele aandoening. Denk aan spondylose of artrose. We maken dan samen met uw dierenarts een plan van aanpak voor eventuele verdere diagnostiek en/of pijnmedicatie. Verder gaan we op zoek naar het juiste evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Hoeveel kan ik nog met mijn hond bewegen en wat is beter om minder te doen of zelfs helemaal niet meer te doen? Denk aan balletjes gooien/stokken werpen etc. Zeker bij de beginnende senioren is het vaak wijs om de belasting aan te passen, een stuk bewustwording van u als eigenaar is daarin belangrijk.

Hersentraining of hersenwerk is daarvoor een heel mooi alternatief, oefeningen die je samen met je hond kunt doen zonder dat de belasting te groot is en je hond wordt toch moe en uitgedaagd.

Moet mijn hond een muilkorf dragen tijdens een consult?

Nee, een muilkorf is zelden nodig.
Ik stel het wel op prijs als u tijdens ons eerste contact (telefonisch of mail) mij op de hoogte brengt als u denkt dat uw hond moeite heeft met aanrakingen en reactief zou kunnen reageren. We starten in principe zonder muilkorf maar zodra ik zie dat de hond tekenen laat zien waardoor ik mij niet prettig voel dan vraag ik u om een muilkorf om te doen. Voor u en mijn veiligheid.