Wat is osteopathie?

Osteopathie voor honden is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, organen en weefsels in het lichaam. De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel de bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar bewegingsbeperkingen. De behandeling vermindert pijn, herstelt de beweeglijkheid en ondersteund het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het lichaam functioneert als één geheel.

Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Alle technieken zijn afgeleid vanuit de humane osteopathie, zodanig aangepast dat ze goed toepasbaar zijn op honden en katten.

Wat doet de osteopaat?

Een osteopaat zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam, die met de klacht verband houden, in kaart brengen. Er wordt gezocht naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties. De osteopaat moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen.

De meeste honden ervaren de behandeling als prettig, er wordt tijdens het consult voldoende tijd ingepland om de hond te laten wennen aan de ruimte en aan mij. Belangrijk is dat uw hond zich op zijn of haar gemak voelt.

Wanneer naar een osteopaat?

De preventieve check 1 of 2 keer per jaar is aan te raden, ook als u denkt dat uw hond geen klachten heeft. Er kunnen tijdens de dagelijkse wandelingen en de sport- en spelmomenten blokkades ontstaan. Tijdens een consult kunnen we deze blokkades tijdig ontdekken en zo verdere klachten voorkomen.

Zinvol is om uw hond al als puppy een osteopathische check te laten ondergaan. Dit om op tijd bewegingsbeperkingen te signaleren, een bewegingsadvies te krijgen maar ook om het hondje te laten wennen aan een manueel onderzoek en behandeling. Positieve associaties zijn in deze periode ontzettend belangrijk.

Het signaleren van pijn of klachten bij de hond door de eigenaar is niet altijd eenvoudig. Honden laten pijn niet altijd zien. Ongemakken herkennen bij uw hond is enorm belangrijk. Verdiep u daarom ook in het ‘lezen’ en begrijpen van uw hond en welke gedragingen bij pijn of ongemakken kunnen horen.

Mank of kreupel lopen is een duidelijk signaal, dit kan na een misstap of overbelasting zichtbaar worden. Maar vaak hoeft dit niet en ontstaat kreupelheid zonder aanwijsbare oorzaak. Met name het wisselend wel/niet mank lopen is een indicatie om een afspraak te maken. Het probleem zit niet altijd aan de kreupele zijde, mank lopen kan ook vanuit bekken, rug of nek komen.

Andere kenmerken kunnen zijn; niet meer willen springen, bijvoorbeeld niet meer in/of uit de auto willen. Verminderde sportprestaties, bollere rug, scheef lopen, onregelmatig lopen, moeite met de trap op en af, moeilijker kunnen opstaan of gaan liggen, stijfheid, kortere pasjes achter.

Gedragsveranderingen: meer hijgen (kan duiden op pijn), (nachtelijke) onrust, aanhankelijker of zich net willen afzonderen. Chagrijnig naar eigenaar, huisgenoten of andere honden. Piepen/janken. Smakken.

Maar ook kan osteopathie een zinvolle bijdrage leveren aan spijsverteringsproblematiek, via manuele zachte technieken heeft de osteopaat invloed op de mobiliteit, doorbloeding en innervatie van het spijsverteringsstelsel. In combinatie met voorlichting over de juiste voeding voor uw hond levert dit goede resultaten op.

Osteopathie is zinvol bij honden met kreupelheid, rug of nekklachten, artrose, spondylose, kruisbandlaesies (postoperatief). Preventie kruisbandlaesies, lumbosacrale stenose, wobbler syndroom, hernia, IVDD (intervertebral disc disease). heupdysplasie, elleboogdysplasie. Na gebitsreiniging onder narcose ( kaken en cervicale wervelkolom laten checken op bewegingsbeperkingen).